TOR "ARRAK"
* Stamtavla  * MH

  Söndagen den 27/3 -05 var vi hemma hos en kurskompis till oss, Gun Eliasson, som hade fått valpar på sin tik. Vi skulle bara titta. Tanken var att vi skulle bli med valp till sommaren då Tommy är ledig i tio veckor. Men vem kan motstå en charmig, kaxig, söt, kontaktsökande liten rottisvalp med tassar som är stora och klafsar så gott när han går?  Jag vill påstå att vi blev utvalda av denna ”lille” kille och inte tvärtom. Efter ett mycket noga övervägande beslutade vi oss och onsdagen veckan efter hämtade vi vår ”lille” kille.
   Låt mig presentera Arrak född 2004-12-25- ett yrväder som såg till att vi hade kul så gott som hela dygnet. Som väl var sov han mellan ca 23.00 och 06.30, vilket inte var illa för att vara så liten och ny i flocken.

   ”Storasyster” Funny blev trakasserad så gott som hela Arraks vakna tid. Han bet henne i svansen, öronen, tassarna, ja var han kom åt. Hänga i Funnys kinder var jättekul för att inte tala om att sova i hennes bädd trots att han hade en egen. Funny började efter ett tag säga ifrån vilket hon inte gjorde i början. Det tog lite tid för Funny att få kläm på hur man skulle förhålla sig till en sådan där liten huligan. Funny var då fortfarande ganska valpig i sitt sätt att vara.
   När Arrak blev alldeles för jobbig hände det att Funny gick och hämtade latexkatten eller bollen och lade framför honom, sedan backade hon lite. Det såg ut precis som hon ville att han skulle engagera sig i leksaken i stället för henne. Det hände att Funny gick ner i gillestugan, lade sig på favoritplatsen i soffan för att få lite lugn och ro en stund. Arrak hade ännu inte lärt sig att gå ner för trappan.

   Att bli med valp på ”fel tid” innebär att man får pussla med sin ledighet. Tommy och jag fick varva kompledighet och semester med en och annan arbetsdag. Tommy har ilat mellan jobb och hem för att passa mattider och rastrundor. Tur att han har ett arbete där det gick så bra som det gjorde. Så här höll vi på till det blev det påsklov, då Tommy var ledig. Att pussla med tider blev man en hejare på till slut.

   Arrak är Tommys hund så han har från början jobbat hårt för att etablera en bra kontakt med Arrak och binda honom till sig. Det har han lyckats mycket bra med, de har verkligen blivit ett riktigt team. Min roll i början handlade  mer om att vara ”nanny”, med en och annan kisserunda som uppgift. Har också fått passa lekstunderna så att de inte gått överstyr. Vi har också varit väldigt noga med att Funny har fått/får de fördelar hon rättmätligen ska ha. Eftersom Funny är ”min” hund så gav jag henne all tid som var möjlig. Hon testade ledarskapet en del men det avtog efter ett tag.

   Arrak utvecklade, eller om den var medfödd, proteinallergi. Han var dålig i magen, diarré, för jämnan, viktökningen uteblev hur mycket mat han än fick. Tommy blev rekommenderad att uppsöka Helsingborgs Djursjukhus och den mag- och tarmspecialist som finns där. Hon tog en mängd olika prover, 20 st, som bla. skickades till USA för analys. Det dröjde ett tag innan vi fick besked på att det var proteinallergi som Arrak led av. Vi bytte foder till Hills lamm och ris. Han fick överhuvudtaget inget annat. Efter ett tag upphörde problemen och Arrak började öka i vikt. I dag, jan. -07, väger Arrak 55 kg. Han äter fortfarande enbart lamm och ris foder och lammlever som vi kokar och torkar själva.

   Vi började träna Arrak att vara ensam hemma med Funny ganska tidigt Det handlade i början om mycket korta stunder. Skynda långsamt resonerade vi. Träningen var i full gång. ”Följaövningar”, inkallning, koppelgång, ögonkontakt, leta upp husse, sitt och leta upp gömt godis tränades varje dag i små portioner. Sedan var det dags för valpkursen. Det var väldigt spännande att se vad det skulle bli av den ”lille” Arrak.

   Liten blir större och större blev vi varse. Under oktober, november -05 så arbetade Arrak svart som golvläggare eller rättare sagt ”golvrivare”.  Dag efter dag när jag kom hem på lunch så hade han rivit upp en ny bit av köksgolvet och ”soppat” sönder delarna i vår säng. Ja, det var bara att städa upp och se glad ut, och erbjuda en lustfylld rastrunda. Jag fick försöka tänka positivt, vi får ju ett nytt golv i köket i alla fall. Kul! Mer jobb för husse. Inte så kul. Strax innan jul hade Arrak rivit upp så gott som hela köksgolvet så det var bara att lägga nytt golv. Till jul hade vi ett nytt fint golv och sedan dess har golvet fått vara ifred. Under denna period utvecklade Arrak också sitt intresse för böcker, både nyköpta och lånade (från biblioteket) sådana. Det var strykande åtgång på böckerna. Dessutom upptäckte Arrak att han såg dåligt och intresset för glasögon tog fart. Strykande åtgång även på dessa. Det blev fyra eller fem par av mina glasögon som gick åt. Tommys glasögon var inte lika bra tydligen för det var bara mina han tog. Detta avtog också så småningom. Vi provade att ge honom ett stort oxben, lårbenet, att gnaga på, men ack vad vi bedrog oss. Det låg också söndertuggat i sängen när jag kom hem en dag. Det enda som håller för Arrak är den stora svarta jättekongen och plastben som är till för hårda, kraftiga käkar.

   Tommy fortsatte med att gå kurs med Arrak. Allmänlydnadskurs, tävlingsförarutbildning och appellkurs har de hunnit med så här långt. De har även börjat att tävla, Lk I avklarades i november -06. Tommy har för avsikt att tävla i appell och lydnad under 2007. Spårarbete har visat sig vara en bra uppgift för Arrak, han är duktig på detta och kan nog komma långt bara husse också vill komma långt.

   Möjligheten att vara ute i skog och mark och spåra tillsammans med våra hundar och våra ”spårkompisar” ger oss otroligt mycket. Detta gäller även när vi  tillsammans med våra hundar har kul ihop såväl på appellplanen som i skogen, på promenaden, eller då vi är ute på äventyr med våra vänner och deras hundar. Det är inte utan att jag ofta tänker på vilket rikt liv man fått och får med sina fyrfota vänner.

22 juni, en sorgens dag…………………..

Efter en incident lördagen den 20 juni 2009 beslöt vi att låta Arrak somna in.

   Arrak, husses stora kärlek och följeslagare, eller kanske dragare…
   Med ditt lekfulla, valpiga sätt har du fyllt våra dagar med glädje och sorg. Du har alltid med glimten i ögat hittat på saker, både bra och dumma sådana. Husses hund var du, det gick inte att ta miste på. Du valde husse när vi var och hälsade på Gun och din mamma. Husses hjärta vann du direkt. Du var redan då, vid åtta veckors ålder, stor, kaxig och tuff. Som en bulldozer for du fram och det har du fortsatt med. Dina syskon satte du på plats när det vankades grisöron. Stort tugg behov har du alltid haft. Det har vi sett prov på.
   Med husse i närheten dög ingen / inget annat. Möjligtvis bollen då. Boll i alla former har följt dig hela tiden. Världens bästa leksak tätt följt av grenar. Zlatan kan slänga sig i väggen. Hade han sett dig spela boll så hade han förstått vad jag menade. Du dribblade bollen med en otrolig fart. En del gånger hamnade bollen i växthuset så glaset yrde. Husse hade ju visat dig hur du skulle göra.
   Din ålder var bara ett par månader när du ville dammsuga stranden på snäckor. Mums fillibabba tyckte du. Husse såg veterinärens nota fladdra förbi. Det var inte lätt att hindra dig skall du veta.
   Inte var du gammal när du lekte hantverkare och rev upp hela köksgolvet åt oss. Ett tag ville du även hjälpa oss att tapetsera om i köket.
   Att du var en litterär hund med synproblem blev vi snart varse. Du avverkade sex par av mina läsglasögon och många inbundna böcker och pocketböcker. Varje gång jag kom ner till optikern för att köpa nya glasögon så skrattade de och frågade om det var du som varit i farten igen.
   Du satte snabbt ihop tio budord om hur man fostrar sin husse. Dessa budord testade du av metodiskt men lyckades väl inte så bra.
   Att vara vid havet älskade du. Alltid hittade du nya saker som vi kunde ta med hem. Det var allt från långa kraftiga rep till fender och flöte. En gång hittade du en blå dunk som du körde huvudet i. Du sprang omkring med dunken över huvudet. Funny sprang efter dig. Denna blå dunk förblev ett kärt återseende varje gång vi kom till stranden. Du och Funny har verkligen haft roligt tillsammans.
   Du pratade på ditt speciella sätt, kanske lite svårtolkad ibland. När du ”oade” i högan sky då husse kom hem eller då du ville ha mat eller leka var härligt att höra. Du var speciell med ett stort S för oss alla.
   Bilen den vaktade du med hull och hår. När du åkte så skrämde du bort varenda kotte som du passerade. Det kvittade om det var människor, djur eller andra bilar. Du skällde som besatt och vi blev lomhörda där vi satt. Funny gillade inte när du höll på så. Hon gjorde tappra försök att fostra dig till ett bättre beteende men lyckades inte. Vi lyckades inte så bra heller.
   Varenda kväll låg du i husses knä och gosade. Du vräkte dig på rygg i soffan och sträckte ut dig i full längd. Tre platser tog du lätt i anspråk. Oj, vad du njöt! Det gjorde husse också. Ibland kom du och lade dig hos mig, det vara då Funny norpat din plats hos husse. Det var ett bra sätt att få bort Funny från husse på. Sedan var du snabb på att ta tillbaka din plats hos husse. Varthän husse gick så kom du efter, tassande på ditt speciella sätt. Det lät som att du hasade tassarna efter dig när du gick.
   Du älskade att bada och simma. Bollen kastade vi långt ut i sjön och du simmade av hjärtans lust för att hämta den. Du fick också Funny att bada. Lite svårflörtad var hon allt i början men tillsammans med oss lyckades du att locka med henne ut efter bollarna.
   När Varg, Lina och Aska kom hem till oss blev du alltid så glad. De var viktiga för dig. Du lekte och hade skoj med alla tre.
   Varg och du hade nog ett speciellt band mellan er. Du tog ju hand om Varg när vi var på semester. Då var du inte gammal. Du lyckades med att bita sönder Vargs mobiltelefon och gjorde ett tappert försök med vår hemtelefon också. Så här i efterhand har vi skrattat åt det många gånger. Då var det inte så kul.
   Jag skulle kunna skriva så mycket om dig Arrak men väljer att sluta här. Du kommer alltid att vara med oss vart vi än går och vad vi än gör. Du sitter på en speciell plats i mitt hjärta. Det finns ingen i hela världen som kommer att ta din plats. Jag vet att du sitter på en alldeles speciell plats i husses hjärta också. Varg och Lina är inget undantag, du har en plats hos dem också.

ARRAK DU FATTAS OSS!!